Zapiekane naleśniki

/
1 Comments

Uwielbiam zapiekany ser, tak samo jak uwielbiam naleśniki zrobione przez mojego ukochanego. Są takie cieniutkie i rozpływają się w ustach, wkomponowałam je do sycącej i aromatycznej zapiekanki, oto efekt.

Naleśniki wg. Daniela;
-2 szklanki mleka,
-1 szklanka mąki;
-1 jajko,
-1 łyżka oleju,
-szczypta soli.

Do miski wlać jedną szklankę mleka, dodać mąkę i jajko. Wymieszać za pomocą trzepaczki, tak aby nie było grudek. Dolać resztę mleka,olej i wsypać szczyptę soli. Na patelnie wlać tylko odrobinę oleju, najlepiej nanieść za pomocą pędzla i smażyć placki do zarumienienia.

Szpinak & sos pomidorowy
-Pół opakowania mrożonego szpinaku ok. 200 g,
-pół kulki mozzarelli,
-ząbek czosnku,
-mała cebula,
-pół puszki pomidorów,
-2 łyżki koncentratu,
-oregano,
-bazylia,
-sól i pieprz.

Szpinak odmrażamy na patelni z odrobinka oleju i pod przykryciem. Gdy jest już trochę rozmrożony dodajemy pół cebulki pokrojonej w małe kostki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojona mozzarellę  Doprawiamy solą i pieprzem.Teraz zajmiemy się sosem pomidorowym.
Pomidory z puszki umieszczamy w rondelku i rozgniatamy, można posłużyć się widelcem lub blenderem. Wstawiamy na palnik i podgrzewamy dodając koncentrat oraz zioła i przyprawy.

Wykonanie:
-ulubiony ser do posypania,
-naczynie żaroodporne.

Na dno naczynia wlewamy sos pomidorowy. Na przygotowane wcześniej naleśniki nakładamy po około 3 łyżki szpinaku, trochę sera mozzarella i zawijamy w rulony. Tniemy rulony na 3 części i układamy jeden obok drugiego w naczyniu. Wszystko posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Czekamy około 6 minut do zapieczenia się sera.

Smacznego! :)










Może Ci się spodobać

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.