Brokułka

/
0 Comments


Tym razem pierwsza zupa na blogu. Krem z brokuł podany z nadzianymi pieczarkami.
Zupa jest szybka i prosta w przygotowaniu.

ZUPA:

-brokuł;
-bulion warzywny lub bulion na kostce rosołowej;
-ser pleśniowy;
-2 ząbki czosnku;
-łyżeczka cukru;
-sól, pieprz, czosnek granulowany.

Brokuł należy oczyścić, podzielić na różyczki a następnie gotować około 5 minut w wodzie z szczyptą cukru. Czosnek przecisnąć przez praskę.Ugotowany brokuł odlać i przełożyć do bulionu, dodać też czosnek po chwili podgotowania razem "zblenderować" zupę do gładkości. W rondelku roztopić ser z łyżką zupy a następnie dodać do garnka z zupą. Przyprawić do smaku.

NADZIANE PIECZARKI:

-kilka pieczarek;
-kapusta kiszona;
-starty ser;
-pół cebulki;

Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Pieczarki oczyścić, udzielić kapelusze. Nóżki pokroić w kosteczkę. Pokrojoną w kostkę cebulkę dodać do poszatkowanej kapusty kiszonej i nadziewać tym farszem kapelusze. Posypać wierzch serem. Zapiec przez kilka minut w piekarniku.

Podawać obok zupy.

Smacznego!





Może Ci się spodobać

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.