Party Pizza

/
1 Comments

Przepis na niezawodną pizzę która uda się każdemu. Z przepisu wyjdą dwie duże okrągłe pizze. Albo jedna gigant na całą prostokątna blachę z piekarnika.



I. Ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
-1 szklanka mąki kukurydzianej,
-1 opakowanie suchych drożdży;
-1,5 szklanki ciepłej wody;
-1 łyżka oliwy z oliwek;
-łyżeczka soli.
-mała szczypta cukru

Na początku należy rozpuścić drożdże w wodzie ze szczyptą cukru i odstawić na około 10 minut. Podczas oczekiwania wymieszać mąki, dodatkowo można użyć trzepaczki do białek aby wprowadzić powietrze i tak zwanie przesiać obie mąki. Następnie dodać oliwę i sól, a kiedy drożdże już odczekają swoje dodać także i je. Wyrobić ciasto ręcznie i uformować kulę. Odstawić pod ściereczką bawełnianą na półtorej godziny.

II. Dodatki

-puszka pomidorów;
-3 łyżki koncentratu pomidorowego;
-oregano, bazylia, sól, pieprz;
-kulka mozzarelli lub starta mozzarella ;
-2 pomidory;
- opakowanie szynka Szwardzwaldzka;
-pół papryki czerwonej;
- rukola.

W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotujemy sos pomidorowy i dodatki. Należy puszkę pomidorów wlać do rondelka, podgrzać i rozgniatać pomidory np. tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Następnie dodać koncentrat i przyprawiać solą, pieprzem, oregano i bazylią. Sos gotowy. Teraz tniemy pomidory na plastry i przyprawiamy je oregano sola i pieprzem.pieprzem. Dzięki temu będą aromatyczne i wyraziste. Mozzarelle także tniemy na plasterki, natomiast paprykę w kostkę.

III . Sos czosnkowy

-4-5 łyżek jogurtu greckiego;
-3 łyżki majonezu;
-2 ząbki czosnku;
-szczypta pieprzu.

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników. Odstawiamy do lodówki.

IV. Łączymy

Nagrzewamy piekarnik na maksa czyli 230 stopni. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół, jedną połowę rozkładamy je na blasze polanej lekko oliwą, formując koło.(Można na tym etapie pokusić się na serowe ranty, wystarczy ułożyć wokół brzegu słupki sera i zawinąć ciastem.) Nakładamy w kolejności po sobie:  sos pomidorowy, mozzarellę, pomidorki, paprykę. Blachę kładziemy na najniższe piętro piekarnika, po 10 minutach dodajemy plastry szynki . Czekamy jeszcze 5 minutek i sprawdzamy kolor spodu jeśli jest rumiany to pizza gotowa. Teraz pora na rukolę, dodajemy ją po pokrojeniu pizzy na wierzch. Rukola nie tylko pięknie wygląda ale świetnie smakuje z szynką i pomidorami  :) Na sam koniec dodajemy sos wedle uznania.
Z druga połową ciasta postępujemy dokładnie tak samo.

Smacznego!


Etapy przygotowania pizzy uchwycone podczas domówki:









Może Ci się spodobać

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.